Gymloft

BLOG

justin couturon

Aanpassingsvermogen of de omgeving?

"Onze genen zijn de toekomst", "Erfelijkheid is allesbepalend in wie we worden of niet worden", "Ziekte is pech hebben, slechte genen", "Kanker is vooral een erfelijke kwestie en wordt genetisch doorgegeven aan de volgende generatie".

Ongetwijfeld heb je deze uitspraken ook talloze keren gehoord. Jouw buigevoel vertelt je dat dit niet de volledige waarheid is, maar je hebt er geen concreet tegenantwoord voor. En daardoor gaan veel mensen mee in dit deterministisch verhaal dat gevolgen kent voor ons collectief bewustzijn rond gezondheid en vooral zelfactualisatie, namelijk met het idee: "We kunnen er niet zo veel aan doen."

DNA-testing, genexpressie, DNA-based lifestyles,... Allemaal razend interessant en zaken waar we ons moeten blijven in verdiepen. Maar dan moeten we ook het onderstaande er even erbij nemen.


"In my opinion the greatest error which I have committed, has been not allowing sufficient weight to the direct action of the environment, i.e. food, climate, &c., independently of natural selection. When I wrote the ‘Origin,’ and for some years afterwards, I could find little good evidence of the direct action of the environment; now there is a large body of evidence."   Charles Darwin to M. Wagner in 1876 (letter)

Maar als je nu nog twijfelt, wees gerustgesteld. In een maatschappij waar nog steeds veel op Darwin (& Newton) gebaseerd is botste ik op deze grote toegeving. The man himself admits it. Erfelijkheid is maar een deel van de waarheid. En het leuke is, jijzelf hebt meer controle dan je dacht over wie en hoe je wordt en vooral je vitaliteit.

Darwin spreekt over de omgeving en dat is een bijzonder ruim begrip, maar dat is het ook wel. Dit houdt het in:


  • Milieu: wat zit er in ons drinkwater, welke lucht ademen we, op welke grond oogsten we
  • Sociaal (opvoeding, scholen, vrienden / partner): de impact van de type mensen (gedragingen en hun energie) op jouw lichaam & mindset (ik kom hier nog op terug)
  • Klimaat/Temperatuur: overal waar we komen is er ofwel verwarming (winter) of verkoeling (zomer). Het lichaam hoeft zich niet meer aan te passen. Dat heeft ze wel duizenden jaren gedaan.
  • Voeding, drank: We hebben nooit echt honger, we kunnen ten alle tijde eten - uitsluitend massaproductievoedsel en alle vleessoorten. Onze meest geconsumeerde dranken bevatten additieven en zoetstoffen of overdreven veel suiker (B-merken).
  • Technologische vooruitgang: leidt tot hogere werkdruk, multitasking, technologie bevat lichte stralingen (maar dan wel overal waar we komen).
  • Social media: veruit de grootste negatieve invloed op waardevolle tijdsinvulling, concentratie, zelfbeeld en innerlijke rust. De invloed van het mentale welzijn & stress op onze weerstand is herhaaldelijk bewezen geweest.


Epigenetica

Epigenetica betekent letterlijk ‘rondom het DNA’. Het idee is dat ervaringen en leefomstandigheden van een organisme zijn erfelijke aanleg kunnen beïnvloeden. 

Een complexere definitie: 'Het is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern.'

Hier ligt de toekomst, zonder dat we onderzoek in genetica moeten verwaarlozen.

De zichtbare en meetbare omgevingsaspecten waarvan we allen weten dat ze een invloed hebben op onze geest of lichaam moet, gezien de grote blootstelling en diversiteit ervan, meer aandacht blijven krijgen. Maar er is meer.


Wat over de invloed van energie en krachten die we nog niet begrijpen?


Toen ik eerder sprak over de impact van de type energie van de medemens had ik hier graag iets dieper op in gegaan met enkele vragen over krachten en energieën die we nog niet goed begrijpen. Ik hoop dat ik je nu niet kwijt speel, maar volg even mee.

Ben je er mee eens dat de maan eb & vloed veroorzaakt? Hoogstwaarschijnlijk wel.

Maar wist je dat de mens bijna uit 90% uit water bestaat? Dit wist je hoogstwaarschijnlijk ook wel. Toch lijkt het nog steeds 'ongeloofwaardig' dat de stand van de maan een impact zou kunnen hebben op ons lichaam & functioneren, zoals slaap en zelfs voortplanting.

Wist je dat de aanraking met een bepaalde stof een onmiddellijk meetbare spierverzwakking of versterking kan geven? Wist je dat spierzwakte zelfs kan optreden wanneer je liegt of een negatieve gedachte ervaart tijdens een krachtoefening (of zelfs wanneer een leugen vertelt wordt)? Ja zeker, dat kan. Dit heet toegepaste kinesiologie, een zijtakje van de (para)medische geneeskunde die ongeveer al 30 jaar bestaat en nu volledig aan het openbloeien is. Bangelijk interessant.


Het McClintock effect of het 'Menstrual synchrony effect' is veel besproken onderwerp. Hoewel McClintock bekritiseerd werd op haar onderzoek dat enkele fouten bevatte, het wekte veel interesse op in de wetenschappelijke community. Haar conclusies waren dat vrouwen die in dichte nabijheid leefden gedurende 1 jaar uiteindelijk een synchroon menstruatiecyclus vertoonden. Zij heeft effectief 36 zoogdieren gevonden die dit effect ondervonden, dus het kan wel degelijk. Het verschil is dat deze dieren in de wilde natuur leven en wij niet. Haar onderzoek op civiele vrouwen kreeg kritiek, daar het niet gedupliceerd kon worden. Op die manier werden enkele fouten gevonden in haar onderzoek, maar in de natuur komt het dus wél voor. Gezien wij niet in de natuur leven en minder geconnecteerd zijn met elkaar, is het moeilijk om dit daadwerkelijk na te bootsen.


'Entanglement' is een term van de kwantum fysica. Toegegeven, ik was nooit goed in dat vak, laat staan de uiterst complexe quantum physics. Maar onderzoekers hebben aangetoond dat er een vorm van interconnectiviteit of 'verstrengeling' heerst rond fotonen (kleine delen van atomen). Lees de derde alinea van dit artikel en be amazed. Hier gaat je haar van rechtstaan, want zoals je weet bestaan we allen uit atomen.


Placebo is reeds gekend, maar in mijn ogen geven we dit veel te weinig aandacht. Het idee dat onze mind voelbare pijn kan reduceren, is bangelijk interessant. "Het zit in uw kopke", zegt men vaak en dan besteden we er geen aandacht aan. Neem even dit Harvard artikel door als dit je interesseert. Onze mind is bijzonder krachtig, lijkt me.


"More recently, however, experts have concluded that reacting to a placebo is not proof that a certain treatment doesn't work, but rather that another, non-pharmacological mechanism may be present."


Ik breng deze zaken aan om duidelijk te maken dat we nog veel te onderzoeken hebben (en dat zal zo blijven ook). Het is naïef om te denken dat onze huidige collectieve manier van denken (Darwinistisch en Newtaans) nog lang zal stand houden met de opkomst van kwantum fysica en onderzoeken in de Mind-Body connection.

Nog heb ik jou dit te vertellen. In het boek van Bruce Lipton ' De biologie van de overtuiging' botste ik op de term enucleatie.

Het DNA zit in de celkern van onze cellen. In een experiment van hem wilde hij en zijn studenten de celkern verwijderen met de veronderstelling dat de cel hierdoor haar brein kwijt is en dus niet zal overleven. Het verschot was niet klein wanneer de cellen pas na 2 maand stierven. Hij kwam tot de conclusie dat de celkern quasi volledig instaat voor de voortplanting en niet voor het in stand houden van de biologische en coördinerende levensfuncties (en dat zijn er veel).

Ik vertel dit niet om nu elkaars brein af te rukken, gezien het op cellulair vlak mogelijk is. Maar ik wilde via dit laatste voorbeeld aankaarten dat DNA niet alles is, zelf al dachten we zeer hard van wel.

Hoe we leven, hoe we ons lichaam belasten, hoe we onze mind voeden. Dát bepaalt hoe gezond we zijn en/of zullen worden. Laat je lichaam > je organen > je cellen in de juiste omstandigheden werken en ze zullen je alles van vitaliteit terug geven.


Vanaf april zullen we in het kader van de invloed van het milieu op ons lichaam clinic's organiseren met gerespecteerde health keynote speakers. Hier ligt de toekomst en we willen je graag meetrekken in dit verhaal. 

Zelfzorg is voor velen een utopie door hun drukke levensstijl, wij willen bewijzen dat het wel kan als je weet WAAROM je het doet.

CHALLENGES

CLINICS / WORKSHOPS

Share your thoughts.

Heb je feedback voor ons over deze blog of heb je vragen? Shoot!