Gymloft

RE-SET: ademhaling met een extra touch

 

Ontdek wat holotropisch ademwerkgecombineerd met de Finse sauna / Cryotub voor jou kan betekenen.

Tijd om los te laten.

Soms moeten we ons lichaam een duidelijk signaal geven. In jouw day-to-day-rush is het niet eenvoudig om de opgebouwde stress te laten zakken. Het is nochtans essentieel om soms de spanning te leren loslaten. Een immuunsysteem dat te veel (of te lang) wordt blootgesteld aan sluimerende stress wordt minder weerbaar (3).

Meester jouw fysiologie.

De manier waarop we ademen bepaalt onze zuurstofopname in rust (en in beweging), het bepaalt de flexibiliteit van ons middenrif en beïnvloedt onze spijsvertering. De grote winsten liggen echter bij het afbouwen van de cumulerende stress. Het is onze stuurman van onze hormonale keuken en bijgevolg onze stemming en ons beslissingsvermogen.

Holotropische ademhaling

Deze Tibetaanse ademhalingsmethode wordt al eeuwen gebruikt in het Oosten, maar nu al enige tijd overgewaaid naar het Westen. Het is een vrij intense ademhalingsvorm die zowel het stresssysteem triggert alsook het parasympatisch systeem (ontspanning) toelaat om je volledig tot rust te brengen. Voor velen is de eerste sessie overweldigend. "Ik begrijp terug wat rust betekent", is een feedback die we vaak horen.

Een totaalbelevenis.

We passen het licht aan, spelen met LED-spots, aangepast binaurale meditatieve muziek, klankschalen. Laat je volledig gaan en geniet van de unieke omgeving. Nadien krijg je ook nog een zuiverende warme thee.

Met hormetische prikkels je weerbaarheid versterken.

Dit zijn stressoren die het lichaam een positieve manier beïnvloeden. Deze kortstondige voelbare stressoren veroorzaken een reactie in het lichaam die leiden tot adaptieve veranderingen en verbeteringen in fysiologische processen (zoals oa. hormonen).

Wat zijn de voordelen van een Finse sauna?

Je kan gemakkelijker herstellen van intensieve krachttraining (3,5,2). Je hebt maar liefst 40% minder kans op sterfte door hart- en vaatziektes (1).
Je stimuleert de aanmaak van oxytocine (knuffelhormoon) en serotonine wat ons wapent tegen angst en stress (2). Het verbetert sportgerelateerde thermoregulatie (3) en... je leeft er overduidelijk langer van (6,7).

De wetenschap achter koudeblootstelling

Hoort dit dan bij het intermittent living principe?

Intermittent living is een leefstijl die zich baseert op het regelmatig blootstellen van het lichaam aan verschillende omgevingsinvloeden en leefstijlfactoren, met als doel het bevorderen van gezondheid, welzijn en veerkracht. Een gekend voorbeeld hiervan is intermittent fasting. Spelen met ademhaling, hitte, koude en sporten (en nog meer) horen hier ook bij.

Op zoek naar herstel, stressmanagement en meer energie.

Door externe prikkels gaan we onze lichaam 'pushen' naar het zoeken naar oplossingen. Deze zoektocht naar een juiste fysiologische respons heeft vaak als gevolg dat hormonen geproduceerd worden. Zo leer je je lichaam aanpassen aan veranderende omstandigheden en wordt een (oer)mens terug weerbaar en krachtig. Door 'onnodig' krachtig te ademen gedurende enige tijd, geeft je lichaam de nodige hormonen terug om je nadien ontspannen te voelen. Soms komen hier emoties los. Het hoeft niet, maar emoties komen best los van het lichaam.

'Bruin vet' activeren?


Kom op gesprek en we werken samen iets uit.
Een vraag over RE-SET? Shoot!

Bronnen:
(1) https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2023.1114233/full
(2) https://www.kpnibelgium.com/nl/blog/longreads/liefde-zuurstof
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33211153/#:~:text=Conclusions%3A%20Three%2Dweeks%20post%2D,only%20marginally%20improved%20Trec.
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35785965/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4592767/
(6) https://time.com/3719354/sauna-live-longer/
(7) https://globalwellnessinstitute.org/global-wellness-institute-blog/2015/03/04/2015-3-4-research-sauna-use-may-boost-longevity/#:~:text=Analyzing%202%2C300%20middle%2Daged%20men,one%20sauna%20session%20a%20week.
(8) Cohen, S., Tyrrell, D. A., & Smith, A. P. (1991). Psychological stress and susceptibility to the common cold. The New England Journal of Medicine, 325(9), 606-612